Dark
Light
Today: 16/06/2024

На светиите Господ е дарил Светия Дух и те в Светия Дух ни обичат. Душите на светиите знаят Господа и Неговата благост към човека и затова техният дух гори от любов към хората. Още докато са живели на земята, те не са можели без скръб да слушат за грешен човек и в молитвите си са проливали сълзи за него.
Светият Дух ги е избрал да се молят за целия свят и им е дал извори на сълзи. На своите избраници Светият Дух дава толкова много любов, че техните души, като от пламък, биват обзети от желание всички хора да се спасят и да видят славата на Господа.
Свети Силуан Атонски

На 27 ноември 2019 год. Вселенската патриаршия обяви канонизацията на стареца Софроний (Сахаров) от Есекс. Отец Софроний (1896-1993) е духовно чедо и житиеписец на обичания в целия православен свят свети Силуан Атонски. Той е и основател на манастира „Св. Йоан Предтеча“ в графство Есекс, Великобритания.

На същия ден Патриаршията обяви канонизирането и на стареца Йероним Симонопетрински. Имената на двамата духовници, старците Йероним и Софроний, заедно с тези на стареца Даниил Катунакийски, Йосиф Исихаст и Ефрем Катунакийски, са част от предложението на Вселенската патриаршия за канонизиране на общо петима атонски монаси.


Прославата на светиите в православието не е следствие на тяхното канонизиране, а напротив – канонизирането засвидетелства църковната прослава и е нейно следствие. В ранната църква не е съществувал специален чин за канонизиране на светците. Достатъчно било единодушното свидетелство на вярващите и клира, нямало нужда да се доказва светостта. В хода на църковната история, обаче, с появата на различни ереси, църковни борби и отклонения от вярното учение, се появила необходимостта от по-внимателно изследване на живота и идеите на отделната личност, за да бъде нейната светост засвидетелствана от Църквата.

С днешна дата Църквата следва определени процедури за канонизиране – тоест включване на името в списъка на православните светии. И все пак тя не „създава“ светиите, а само съборно свидетелства за светостта им. Затова и Църквата разпознава такова многообразие от светци – пророци, апостоли, мъченици, светители, равноапостолни, безсребърници, изповедници, чудотворци, юродиви и т.н. Във всички тези случаи Църквата не казва, че светията е безгрешен човек, а свидетелства за това, че той е предал себе си на Бога, Който освещава неговия живот.

Канонизацията е тържествена църковна прослава, актуално свидетелство за действието на Светия Дух в Църквата във всички времена. На практика тя се изразява с включване на името в църковния календар, съставяне на житие и служби за прослава на светеца, изписване на икони с неговия лик. Вероятно в Бога живеят много повече светии от тези, които познаваме от календара.

Посвещаваме това издание на паметта и духовното наследство на новопросиялия свети Софроний (Сахаров). Много от неговите книги и текстове за радост вече са познати на българските читатели. Но свидетелство за подвига му са не само само книгите, а целият му живот и дело, както и живата духовна общност в манастира „Свети Йоан Кръстител“ в Есекс, която ежедневно и скромно върши своя подвиг на молитвата и любовта и пази православното свидетелство в сърцето на Европа.

Дарение за сайта

Пламен Сивов

Пламен Сивов е юрист, директор на фондация "Покров Богородичен". Автор на статии за състоянието на Българската православна църква.

Вашият коментар

Your email address will not be published.

seventeen + fifteen =

Previous Story

Брой 5/2019 – Адът, раят и раната Адамова…

Next Story

Брой 1/2020 – За емпатията и Евангелието

Latest from Blog

Подкаст на списание „Свет“ – И светлината в мрака свети

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на светлия празник Рождество Христово. За поредна година обаче празникът е помрачен от печални

Подкаст на списание „Свет“ – войната и миротворците в един дехристиянизиран свят

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия и култура, е посветен на войната. Трудна и тежка тема, която няма как да бъде заобиколена, не само

Втора част по темата „Провален човек ли е родителят“: подкаст на списание „Свет“

Във всяко семейство стават грешки и се проявяват страсти, но ако съществува любов, не се получават рани. Митрополит Йеротей Влахос Новият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание

Новият епизод на подкаста на списание „Свет“: Провален човек ли е родителят

Вторият епизод на подкаста на списание „Свет“ – единственото българско онлайн списание за религия, култура и пътешествия, е посветен на родителските изпитания и предизвикателствата в съвременния технологичен свят. Пренаситени от информация, успяваме
Go toTop

Don't Miss

За личното отношение на човека към Личностния Бог

Откровението казва за Бога: “Бог е любов”, “Бог е светлина,

Адът, раят и раната Адамова…

Старецът Софроний (Сахаров), духовното чедо на преподобни Силуан Атонски, бе