Посветихме първия брой на „Свет“ за тази година на единството в Църквата. А в този брой ще стане дума за разделението и отпадането – на хора от Църквата и на силите на хората в църквата. Само че преди въпроса за отпадането или разминаването с Църквата, е въпросът какво значи да бъдеш в нея.

Преди години приятел, богослов, чул едно дете да казва, че църквата започва в 9.00; и внезапно осъзнал, че детето е изказало вярно богословско твърдение. Че наистина е така: в храма влизат различни хора, всеки със свои-те представи, чувства, мисли и култура, с по-някога несъвместими житейски убеждения и мироглед. Влизат, за да се съберат „в девет“ около предстоятеля си за литургия, да прекрачат заедно този свят и времето и да станат Църква. Защото Църквата се случва в литургията. Тя е живо, вечно пространство, в кое-то се намираме не по списък, не по история и традиция, а по дух и по благодат. За отделния човек наистина църквата „започва“, когато влезе в нея; но не в сградата или в списъчния състав. А всеки път, когато застане пред Чашата заедно с другите, и събрани всички пред лицето на Единия Бог се обърнат към Него „с едни уста и с едно сърце“. Така ставаме Църква. А колко време ще останем зависи от всеки лично – от това, дали ще продължи душата му тази връзка, или ще излезе, за да се завърти в себе си да търси там отделната „истина“ за света и за другите.

Църквата не се крои по размера на нашите частни истини, а усилията да я придърпваме към себе си са обречени и уморяват. Дякон Андрей Кураев пише в един от текстовете по-нататък в броя: „Християните са се уморили да бъдат християни – ето защо светлината отслабва“. Умората замъглява погледа и отслабва реакциите. Затова и понякога изглежда, че Църквата губи битки на разни светски полета – в нелепи боричкания вътре в общността, в спорове с обществото, в политически противопоставяния. Но всъщност на тези фронтове не се сражава Църквата. Сражават се същите тези уморени християни, които искат да ги мислят за църква, защото са се записали; но нямат сили да бъдат Църква, и се въртят в себе си.

 

Какво още можете да прочетете в новия брой на СВЕТ:

Свилен Тутеков
Една зараждаща се нова тоталитарна идеология

Юлия Посашко
Религиозните одежди на неврозата

Архим. Сава (Маджуко)
Свещената тишина на Троицата

 

 

 

 

Дарение за сайта

Вашият коментар

Your email address will not be published.