/

Спомен за Борис Христов и разговор за семейното щастие

Screen Shot 2011-12-19 at 12_16_41УВОДНИ ДУМИ

Това е последният печатен брой на списание „Свет“ за 2014 г. Занапред ще можете да следите изданието ни в електронен формат, на сайта svet.bg.

Екипът на списанието вярва, че колкото и да са трудностите и неблагополучията, с които се борим днес, християнската тема няма да загуби значение в българското общество. И както призовава филмът „Покаяние“ на грузинския режисьор Тенгиз Абуладзе (разказ за измъчените, но запазили достойнство жертви на репресиите в Източния блок), българската култура няма да спре да разсъждава върху въпроса „за какво е един път, ако не води към храма“. И да търси пътища за спасение – не само от обществено-политическата и икономическа кризи, но най-вече от кризата на духа, която се преодолява по вертикала.

В този брой ще си спомним за Борис Христов, емблема на българската духовна култура по целия свят, с материал, посветен на 100-годишнината от рождението му. Една личност, която с живота си доказва, че истинският човек на изкуството не просто е талантлив, но има критерий за истината в себе си, и живее според този критерий. Ще прочетете и интервю с един от последните му ученици – оперния певец Пламен Бейков.

Любопитен текст в броя е разговорът с американския свещеник и психотерапевт отец Стивън Пламли, посветен на „тайните на семейното щастие“. Тайни, на които се основава успехът на всяко общуване, на всяка близост, която изцерява и спасява. Емпатията, способността за разбиране и съприживяване, саморазвенчаването и освобождаването от капаните на егото – може ли да се предизвика и насочва този процес с нарочно усилие и какви идеи дава духовникът за това.

Предлагаме ви също разсъждения на младия богослов и филолог Пламен Иванов по болезнения и недостатъчно разискван проблем за календарната реформа у нас. Ще ви представим нови книги, сред които „Музикален катехизис“ заедно с новия филм на фондация „Покров Богородичен“ „Песен и молитва“, посветен на църковната музика и православното богослужение…

Приятно четене.

Илиана Александрова

svet-14-05-body.inddКакво още можете да прочетете в новия брой на СВЕТ:

Нова книга на издателство ОМОФОР
Музикален катехизис

Архангелите, Маргарита ДРУМЕВА

…и още любопитни статии за пътешествия, вяра и култура.

Дарение за сайта