София госпъл хор

в Брой 4/2014 - Хлябът на живота/Култура/Срещи

Преди близо две години за пръв път в България се сформира госпъл хор. Заразяващо е посланието, което публикува Гери Балевска – диригент на хора, в първите дни на неговото съществуване. Затова ще го цитирам:

„Ние сме група хора, които обичат госпъл музиката, събират се да я изпълняват, да се забавляват и да общуват помежду си. Вярваме в християнските ценности – любов, доверие, честност, доброжелателство, вяра в добрата промяна, надежда, взаимопомощ, взаимно приемане, независимо от разликите във възраст, социално положение, етнос, произход и религиозни убеждения. Всеки е добре дошъл при нас, ако уважава посланието на госпъл музиката, а именно вяра в Бога и любов към всички хора. Всеки, който обича госпъл музиката, умее да пее и е позитивен човек, е добре дошъл при нас”.

Гери Балевска е родена в Габрово. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст в родния си град. Завършва Средно музикално училище в Русе и после Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. Работила е като преподавател по солфеж в детския радиохор, като учител по музика в частни школи, училища и колежи, където е ръководила редица училищни хорове. Била е музикален директор на мюзикъла „Обещанието”, поставен на сцената на Народния театър, както и на детския мюзикъл „Хладно е в пещта”, поставен в НДК. Била е диригент на Младежки хор към Обединени Евангелски църкви, хор към Българска Божия църква, както и към църква „Ново поколение”. Омъжена, с две дъщери, които учат в Националното музикално училище „Любомир Пипков”.
В разговора ни Гери Балевска споделя още любопитни неща от живота на София Госпъл Хор.

За пръв път в България се сформира госпъл хор. Как се случи това и какво е усещането да си пръв, без утъпкани пътеки и модели, които да следвате?
Усещането да си пръв в България не винаги е най-вълнуващото, защото много често се сблъскваш с неразбиране, предрасъдъци и недоверие, но точно това е най-сладкото в това да си пионер в дадена област – да проправиш път за тези, които идват след теб и да запалиш вярата, радостта и надеждата, че нещо добро и стойностно може и тук да се случи. А утъпкани пътеки и модели, които можем да следваме, има достатъчно в Западна Европа и Америка. Там госпъл музиката отдавна е излязла извън църквите и се изпълнява в концертните зали. Станала е дори част от ежедневието на съвременния човек – звучи по радиостанции, телевизионни предавания и шоута, в интернет. В България не е толкова популярна, но и тук нещата се променят…

За краткото време на своето съществуване София госпъл хор вече има пъстра творческа биография. Разкажи ни за ваши участия в концерти и проекти.
Да, въпреки че съществуваме само от година и половина, имаме вече доста участия в концерти и музикални проекти. Първата ни изява беше на Великденски концерт миналата година, когато изпълнихме няколко класически госпъл песни, между които „Oh Happy Day” и „Amazing Grace”, заедно с полуфиналистката от „Гласът на България” Вася Попова.  Имаме участия и в две от най-гледаните телевизионни шоута X Factor и Музикална академия, както и в най-новия видеоклип на Любо Киров „Имам само теб”. С голяма радост се включваме и в благотворителни концерти в полза на семейства на деца с увреждания, като този на 11 май миналата година.

Госпъл музиката е специфичен жанр. Кой може да бъде изпълнител на госпъл музика?
Всеки, който е музикален, пее вярно и харесва госпъл музиката. Разбира се, за да бъдеш солист в този стил, се изисква доста вокална подготовка и опит, но да пееш в госпъл хор не е нужно непременно да си професионалист. Нужно е предимно сърце и желание.

Ще сформирате ли оркестър?
Да, бих желала да си имаме наш бенд, който да пътува с нас и да знае целия ни репертоар, но това е нещо, което ще се осъществи в бъдеще.

Колко популярна е госпъл музиката в България и как се приема тя от българите?
Когато в България говорим за госпъл музика, средностатистическият българин се сеща за филма „Sister Act” и знанията му се простират дотам… А всъщност в този стил са творили и творят редица изтъкнати музиканти, като Арета Франклин, Уитни Хюстън, Стиви Уондър, Елвис Пресли, Рей Чарлз, Доли Партън, Боно от U2 и много други.
На нашите концерти публиката откликва много положително на песните, които изпълняваме. Това може би се дължи на ритмичния характер и мелодичност на много от тях, както и на съвременното звучене, коeто имат, но според мен най-важният компонент на тази музика е посланието – то е послание на надежда, свобода, радост, вяра и любов. А това са ценности, които са общочовешки и за тях няма граници.

Каква е твоята представа за госпъл хора, който искаш да дирижираш?
Няма нужда да си го представям – той е реалност! Нещо, за което съм мечтала от години, сега съществува и аз съм щастлива да бъда диригент на София госпъл хор!

Наскоро се проведе семинар за госпъл музика с участието на гости от чужбина. Кое е най-важното, което е нужно да знаят изпълнителите на госпъл музика?
Това беше истински празник на госпъл музиката. Преподаватели бяха водещи специалисти от Дания, които имат богат опит в ръководенето на такъв тип хорове. Участниците в семинара бяха изключително впечатлени, освежени и вдъхновени от всичко, което научиха и от неверояното усещане да изпълняват на сцена тази музика. Семинарът завърши със заключителен концерт, на който изпълнихме 11 песни, научени само за ден и половина. Наистина обучението беше много интензивно и плодотворно!
Пеенето на госпъл носи изключителна радост, усещане за свобода, любов към Създателя и Неговото творение. Чрез средствата на музиката човек се покланя на Бога и осъзнава колко свързан е с Него и с хората около себе си. Прекрасно е всички в един глас да прославят своя Творец и Спасител! Ето защо това не е просто музика, това е призив за вяра, надежда и любов!

Кои са имената, които най-често споменавате, когато говорите за госпъл музика и които ви служат за вдъхновение?
Това са Арета Франклин, Сиси Уинанс, Йоланда Адамс, Дони Макклъркин, Кърк Франклин, Фред Хамънд, Израел Хитън, Ричард Смолууд и много други.

Може ли да има българска госпъл песен, със свой натюрел и звучене? А има ли български композитори, автори на песни, които творят в госпъл стилистиката?
Може, разбира се, това е и моето най-голямо желание – да творим песни и музика, които са излезли от нашата, българска душа и които да са близки до сърцето на българина. Музикалният стил е само формата, а в посланието на музиката се състои съдържанието º. Българинът има богата душевност, изключително креативен е и вярвам, че тепърва ще се творят прекрасни песни в стил госпъл.
През април участвахте в Международния фестивал за госпъл музика в Цвикау, Германия. Разкажи ни за представянето на Sofia Gospel Choir там.
Преди няколко месеца получихме специална покана за участие в международния фестивал за госпъл музика „GospelHolydays” в Германия лично от организаторката на фестивала Кармен Вуцлер. Знаехме, че в Цвикау ще се съберат повече от 500 изпълнители на госпъл, че ще има работни сесии и обучения.
Фестивалът се състоя от 4 до 6 април, т.г. Преподаватели в него бяха водещи имена в областта на госпъл музиката от Европа. През първите два дни се проведоха различни сесии по хорово пеене, както и майсторски класове за госпъл солисти, диригенти и пианисти. В края на втория ден се състоя концерт с участието на преподавателите, както и на вокалния състав Gospelflavours. Нa него беше и специалното представяне на Sofia Gospel Choir.
Държа да отбележа, че ние бяхме единственият хор, на който бе дадена възможност да се представи пред всички с две песни. Изпълнихме бързата и енергична „Praise Him”  и класическата госпъл балада „I Surrender All”, която изпяхме заедно с нашата солистка Вася Попова – полуфиналистка от популярното музикално предаване „Гласът на България”. Публиката ни хареса и ни аплодира много. Дадоха ми възможност, като диригент на хора,  да разкажа за България, за новото ни пионерско начинание, което сме предприели, създавайки Sofia Gospel Choir. Насърчиха ни и ни пожелаха още много успехи и участия на наши и международни сцени.
В края на третия ден бе кулминацията на фестивала – финалният концерт, с участие на хор от 500 изпълнители, сред които и хористите от Sofia Gospel Choir. Публиката бе изправена на крака от невероятното изпълнение на прекрасните песни, сред които „Let Me Fly”, „Worthy, Worthy”, „Loved”, „Lord I Need You So”. Чувството да бъдем част от това забележително събитие бе фантастично. Да пееш заедно с още стотици хора до теб, тези чудесни послания за Божията любов, милост, свобода и надежда, бе нещо незабравимо! Усещахме, че сме част от едно голямо семейство, в което всеки е приет и ценен, част от необятното Божие творение, което се покланя пред Него. Наистина се надявам и вярвам, че ни очакват още много такива преживявания и срещи с прекрасни хора, които изпълняват и слушат тази музика!

Приемате ли още изпълнители и къде могат да ви открият?
Да, приемаме. Правим непрекъснато  прослушвания за нови хористи. В момента имаме голяма нужда от ниски женски гласове (алти), както и от мъжки – тенори и баритони. Всеки може да получи повече информация на сайта на хора – www.sofiagospel.com, където има телефони и адрес за контакти.

 

Дарение за сайта

Маргарита Друмева

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*