Сектите

в Брой 1/2010 - Инжектирай ми любов/От редактора

Здравейте. Отшумяха новогодишните празници и вече сме в 2010 година. Астролози и екстрасенси от екрана и пресата се опитват да тълкуват символиката на тези четири цифри; филми и книги ни заливат с мистичен трепет пред „страшната“ 2012 година, когато, според отдавна изчезналите маи, светът щял да свърши. 2012 се превръща пред очите ни в търговски продукт с огромен потенциал за печалба. И не ви ли се струва подозрително, всъщност, че гпророците” на тази тема ще спечелят много пари от продажбите на пророчествата си? Ако си вярваха, че светът наистина ще свърши съвсем скоро, дали пък нямаше да е по-естествено да не бъдат толкова активни в маркетинга?

Но така е било открай време.

Периодично човечеството се е фиксирало върху закрълени дати или символично изглеждащи някому цифри и милиони хора са изпадали в паника, чакайки Края. А той все не идвал.

Човешките страхове и породените от тях странни и понякога разрушителни религиозни движения са основната тема на този брой на Свет. И макар да не мислим, че си струва да се занимаваме точно с темата „2012”, страховете и параноите на личностите и обществата си струва да бъдат разгледани внимателно.

Всяка религия ли почива на страха, както ни убеждаваха десетилетия наред последователите на Маркс, Енгелс и Ленин? Има ли „здравословен страх“ във вярата? Как да отличим полезното от вредното на „пазара на религиите“? Сектите – наистина ли са толкова опасни; как да ги различаваме и как да се предпазваме от тях? И най-важното – какво да им противопоставим, освен, разбира се, здравия разум?

На тези и на много други въпроси търсят отговори статиите и интервютата в този брой.

Приятно четене!

Дарение за сайта

Пламен Сивов
Профили

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Брой 1/2010 - Инжектирай ми любов

Господните празници

В богослужебната година на Църквата се чества цикъл от празници, свързани с различни

Инжектирай ми любов!

Новият български филм „Източни пиеси”  с голямата награда от 22-рия Международен кинофестивал
Отиди горе