Роди се Дете, Син ни се даде

в Брой 9/2017 - Иконата в съвременния свят/Култура/Срещи

„Защото Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира“.
Исая 9: 6

Петя Алексиева, 17 години

Когато преди една година екипът на детското онлайн списание „Щъркел“ обяви Национален конкурс за детски творби под надслов „Роди се Дете, Син ни се даде“, никой не е и очаквал, че само година по-късно конкурсът ще придобие международен характер и в него ще вземат участие 205 деца от шест държави (България, Украйна, Гърция, Италия, Сърбия, Босна и Херцеговина), които на своя език и по свой специфичен начин ще изразят почитта си към светлия християнски празник Рождество Христово.

Съгласно идейната концепция на списанието за създаване на виртуална среда и общност от млади хора, които споделят своите мисли и идеи чрез авторско творчество, и този път всички автори в конкурса бяха представени чрез кратки автобиографии и послания, написани от самите тях, наред с творбите им, на техния роден език и в същото време всички преведени на английски език. Така всеки един участник има възможност да се запознае с творчеството на останалите и по един своеобразен начин да общува с тях. Съвсем не на шега, „Щъркел“-ът литна из Европа.

Как децата и младежите до 18 години възприемат и се отнасят към празника Рождество Христово – екипът на списанието търси отговора на този въпрос в творбите от конкурса. Има много книги, написани от възрастни по темата, но рядко имаме възможност да чуем гласа на младите. Имайки предвид, че списанието тепърва набира скорост и не е много популярно нито в България, нито в чужбина, броят на участниците говори, че младото поколение има нужда да изрази отношение към темата и иска да бъде чуто. И това е повече от рутинното участие в конкурси и удоволствието от получените награди.

„Щъркел“ се противопоставя на скептичното отношение на възрастните от издателските и писателските среди, които считат, че децата не могат да пишат и рис

Илиана Димова, 11 години

уват „професионално“ и по тази причина не си струва да се инвестират пари в книги, съдържащи детско творчество, и че възрастните най-добре знаят как се пише за деца. Публикуваните детски творби от двете години съществуване на списанието, в конкурсите и извън тях, доказват изключителна жизненост и непредсказуемост на детската фантазия; фантазията, която е в основата на най-големите емблематични произведения на детската литература, като например „Алиса в страната на чудесата“, „Пипи Дългото чорапче“ и др.

Що се отнася до детските рисунки, има редица творби, които будят възхищение. Имаме пред себе си 10-годишни момичета и момчета с уникални идеи и 15-годишни младежи и девойки, които показват завидно майсторство като вече завършени художници. Сред тях е Йорданка Бъгова, 15 години от Пловдив, член на АРДУС (Асоциация на родителите на деца с увреден слух) – момиче, което трудно чува, но притежава уникален талант. Нейната рисунка „Свята нощ“ беше отличена с Голямата награда на конкурса през 2016 г. А рисунката на Илиана Димова, на 11 години, илюстрира стиха на Исая, цитиран по-горе – бебето Иисус идва от небето в мощна светлина. Това говори за дълбоко разбиране на чудото за раждането на Господ в човешка плът.

Ивайла Петрова, Плевен, КОЛОРИТ

Удивление будят рисунките на децата от Арт школа „Колорит“, Плевен, с ръководител Майа Ананиева. Школата е популярна по цял свят – за своето 27 години съществуване, в нея са се обучавали повече от 2000 деца, които са донесли повече от 5000 световни и национални награди за рисунка. В конкурса „Роди се Дете, Син ни се даде“ участват 28 деца от школата, с рисунки, повечето от които са изработени в стилистиката на православната иконопис – децата в школата са от семейства, които посещават православната църква. В богатата биография на школата са записани участия в най-големия Международен Рождественски конкурс – фестивал на детското изобразително изкуство „Витлеемската звезда“ в Москва, организиран от правителството на Русия, под егидата на Московския патриарх. Школа „Колорит“ два пъти е носител на най-виското отличие – Специалната награда, а изложбата и награждаването обичайно се провежда в катедралния храм „Христос Спасител“ в Москва.
Интересна е интерпретацията на иконата „Богородица с младенеца“ върху коприна, дело на Петя Алексиева, 17-годишна, от Арт школата в Шумен, с ръководител Теменуга Христова. Божията майка и бебето Исус в православната стилистика присъстват в компютърните рисунки на децата от школа „ВАЛЕ“, Хасково, с ръководител Людмила Стайкова, в творбите Кирил Димов, 12 г., от клуб „Светлини сред сенките”, гр. Казанлък, с ръководител Валентина Димова. Кирил има многостранен талант – рисува, пише стихове, разкази, танцува, като същевременно е постриган за иподякон и помага при богослужението почти всяка неделя в храм „Успение Богородично” в родния си град.

Жана Матева, 10 години
Пресияна Асенова

Интерпретация на древна икона от ранното християнство изпрати за конкурса Жана Матева, 10 г., от Рисувалня „Елфина“, Бургас, с ръководител Милена Димитрова. Тя не само е талантлива художничка, но и носи милостиво сърце – миналата година е дарила косата си за изработване на перуки за деца, които са изгубили косата си при лечение от рак. Отново в стилистиката на православието са рисунките на децата от Школата за изобразително изкуство „Арт Попово“, с ръководител Искра Хаджииванова.

Изключително богата и идейно многопластова рисунка е изпратила малката гимнастичка от София – Пресияна Асенова – в нея тя е събрала „създаването на света от Бога, светлината и тъмнината, деня и нощта, небето и морето, сушата и дървото, Слънцето и Луната, звездите и животните, раждането на Иисус Христос, изпратен на земята, за да изкупи греховете на хората със своите страдания. Изобразих и дявола“.

От Пловдив са най-малките участници в конкурса – 5-6-годишните деца от две детски градини – подготвителната група група „Смехорани“ от ДГ „Чучулига“ и „Веселячета“ към ДГ „Буратино“, които освен индивидуални рисунки, са изпратили групова творба – произведение на приложното изкуство – сцената на Рождество, направена от пластилин и природни материали. Към тях прибавяме и малко по-големите им каки и батковци – художниците от Арт школа „Жирафче“ с ръководител Петя Анастасова.

Елеонора Герганова, КОЛОРИТ
Гюнер Али – Хасково, Компютърна школа ВАЛЕ

Уникална 3D книга по стиха на пророк Исая е направил Пресиян Николов, 17 години, от Кърджали, града, откъдето са изпратени и едни от най-интересните прозаични творби в конкурса, дело на Литературен клуб „Добродетели“ към Езикова гимназия „Хр.Ботев“, с ръководител Емилия Владева. За изданието на конкурса тази година е характерно присъствието на много словесни творби – поезия, разкази, есета. Някои от авторите са добре познати на списанието – Станислава Стефанова от Петрич, Александра Александрова и Йоана Христанова от София, Лидия Павлова от Сандански, Ники Панусаки от Атина и др.

В по-голямата си част творбите на 22 деца от литературен клуб в Смолинац, Сърбия, с ръководител Зорица Перич, и тези на децата от Босна и Херцеговина, са стихове в прослава на Бога. От Украйна участието на Жана Деревянчук е свързано с интересна живописна техника на рисуване, а деветгодишният Святослав Кирлан е изпратил разказ за обичая при традиционното честване на Рождество Христово в неговия роден край, придружен с основните герои, направени от пластилин.

Изключително жанрово богати са изпратените детски произведения в конкурса „Роди се Дете, Син ни се даде“. Творбите дори на най-малките участници будят възхищение и усмивка, направени искрено, от сърце и с любов към Рождеството Христово. Чрез тях призивът на нашия Господ: „Станете като децата!“ придобива нов нюанс в умореното ни от грижи ежедневие.
Честито Рождество Христово!

Йорданка Бъгова

◊ ◊ ◊

ЗА СМИСЪЛА НА РОЖДЕСТВЕНСКИЯ ПРАЗНИК

есе

Габриела Манкова

Какъв е светът, в който живеем? Прекрасно място, където хората са щастливи, помагат си, обществата са задружни, различието се цени, няма страх и убийства, място, където всички са равни и единствения стремеж на хората е продължаване на мира и усъвършенстване на начина на живот, но и запазване на хармонията с природата. Знам, реалността е коренно различна – жестокост, неравенство, страдания тероризъм, унищожаване на природата. Но защо е така? Истината е, че единствените виновници са хората. Те сами си причиняват болка един на друг, сами пораждат войни и кавги, защото все не могат да си поделят нещо. Откакто свят светува няма мир

Кирил Димов, Казанлък

на Земята, непрекъснато се преразпределят власт, земи, богатства, народи. Но докато властимащите определят хода на света, обикновеният човек търпи последиците, молейки се за промяна и по-добър живот. Единственото нещо, което го крепи, е надеждата, че нещата ще се променят и ще тръгнат към по-добро. Такъв е светът, в който живеем!

Сега в навечерието на най-светлия християнски празник Рождество Христово, за някои хора надеждата и добродетелите се увеличават, но за други страданието и болката стават по-големи. Докато едни се събират да празнуват със семейство и приятели, други страдат, защото са сами или защото не могат да си позволят празнична трапеза. Коледа е поредният пример за традиции и обичаи с дълбоки послания, които хората са забравили и чиито смисъл са променили. Защото ако днес ние отдаваме повече внимание на подаръците, коледното дръвче, трапезата, облеклото и коледната украса, в самото начало на честване на празника (IV век с.н.е.) значението на Коледа е било друго. То е включвало – вършене на добри дела, помагане на хора в нужда, разнасяне на любов и топли чувства и най-вече продължаване на делото на Божия Син. В наши дни обаче този вълшебен празник, на който се случват чудеса, е някак си комерсиализиран и свързан с бизнес. Коледа всъщност не е празник свързан с материалността и показността. Няма абсолютно нищо коледно, добродетелно и топлещо душата във всички реклами, свързани с празника, които започват да се въртят по телевизията, радиото и интернет месец по-рано. Същото се отнася и за помпозните украси, приеми и концерти, макар че голяма част от тях са благотворителни. Замислете се, затова ли е дал живота си Иисус. Той се е жертвал за да може хората да бъдат спасени, Той е умрял за нечестивите.

Най-правилното, което можем да направим на този празник, е да си спомним уроците на Великия учител, да се вслушаме в тях и да действаме, за да допринесем за промяната на света, в който живеем.
Голяма пречка на днешното общество е алчността и егоизма. Масово хората искат да бъдат по-добри от другите и да имат повече от другите. Това с нищо не помага на общата картинка. За да има щастие и разбирателство, хората трябва да са готови да си помагат и да си служат един на друг. Всъщност повечето хора винаги искат другите да им служат. Не е трудно да помагаш и ако проявиш наблюдателност ще забележиш, че има много неща, с които да си полезен на другите. Самият Иисус казва на учениците си: „Който иска да бъде пръв между вас, ще ви бъде слуга” (Матей 20:20 – 28).
Други перипетии, които раздалечават  хората и ги отчуждават един от друг, са хваленето и отправянето на подигравки. Никой не обича да чува някой как се хвали или да слуша как му се подиграват. Това всъщност изобщо не е правилно, защото не знаеш какво е положението на другите и защо са попаднали в него. Помнете думите на Иисус: „Каквото желаете да правят хората на вас, това правете и вие на тях.” Вземайте пример от него. Веднъж някой нарекъл Исус добър. Но Великият учител вместо да каже: „Да аз съм добър.”, отвърнал: „Никой не е добър, освен един – Бог.” (Марко 10:18). Макар че бил съвършен, Великият учител не се хвалел със Себе Си. Той по-скоро отдавал цялата слава на своя Баща.
Нека да бъдем смирени, да си помагаме и да продължим делото на Божия Син. В своята същност всеки човек е добър и носи доброто в себе си. Дори и лошите хора са били добри, защото всички се раждаме еднакви – еднакво грешни и еднакво несъвършени. Просто някои са били наранени повече от други, страдали са повече и това е отворило огромни празноти в сърцата им, от липса на любов. Ако тези празноти бъдат запълнени, доброто в тях отново ще се възроди и то с пълна сила ще огрее света около тях.
Нека в навечерието на този светъл празник не само да празнуваме, а да положим основите на промяната, защото Коледа не е обикновен ден. Той носи със себе си послание за цялото човечество. Коледа трябва да е ден, който да ни напомня за истински стойностните неща в живота, който да прави добротелите в нас още по-силни. Забравете за миг всичките си ангажименти и грижи, излезте от забързаното си ежедневие и осъзнайте, че истинските проблеми идват от това, че ние като хора сме прекалено разединени, алчни и егоистични. Ако променим отношението си един към друг и станем по-добронамерени, светът, в който живеем, също ще се промени. Спомнете си истинското значение и послание на Коледа и се посветете на любовта, благодарността, добротата и вярата си.

Габриела Манкова е 11 кл. от Литературен клуб „Добродетели“,
Езикова гимназия „Христо Ботев“, Кърджали

Дарение за сайта

Маргарита Друмева

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*