Подкрепата: достъпното чудо

в 2017/Брой 1/2017 - подкрепата: достъпното чудо/От редактора

Скоро научих историята на една жена, която от години се грижи за изоставени деца като приемен родител. Млада жена, самата израснала до осемнадесетата си година в дом за деца, лишени от родителска грижа. После останала на улицата, спяла на гарата, когато я срещнали случайни познати. Отивали на почивка и й оставили ключ от жилището си.

За първи път някой я погледнал с доверие, за първи път тя почувствала, че има достойнство, че е отговорна за това, което прави. И да, след нелека борба решила не да обере жилището, за да нахрани другите момичета на гарата, а да оправдае това доверие. Така момиченцето постепенно се превърнало в жената, която е днес. Готова да помага и да дава на изоставените деца това, от което е била лишена в собственото си детство – любов и подкрепа.

В една история за мисионерско пътуване на лекари в Бирма, разказана по-нататък в броя, има епизод, в който те се опитват да опишат на местните хора Христовото дело в света чрез притча за човек, попаднал в блато. Всякакви други „специалисти“ по духовните работи дават от брега съвети, които човекът не може да последва, защото е затънал. За разлика от тях, Христос влиза в тинята и Сам изважда човека оттам. Простичък разказ, лесен за разбиране от хора, които още не са „открили“ чорапите; но в същото време той е достатъчно верен и за по-софистицираните и цивилизовани обитатели на планетата. За всички нас.

Идеите не спасяват. Не спасяват и думите.

Спасява любовта, която има силата да прекрачи тежките обстоятелства, за да стигне до човека, който бедства

„Историята е риск, Бог поема риска“, казва един православен богослов, Владимир Лоски, когато говори за въплъщението на Бога. Риск е и любовта.

И когато мислим за това, какво всъщност означава тази дума, съобщена на човека като най-голяма заповед от Бога, стигаме до въпроса можем ли да поемем такъв риск. Риска да изгубим почва под краката си, да прегазим гордостта, страховете, моментните си нужди… за да стигнем до другия човек в неговото „блато“. И може би така да проверим дали тази стъпка на вяра няма да бъде чудото, което да спаси не само неговия живот, но и нашия.

Какво още можете да прочетете в новия брой на СВЕТ:

Логиката на горделивостта, свещеник Сергей КРУГЛОВ

Любовта е труд, разговор със свещеник Григорий ХЕРОНИМУС

Мълчание“, което се счупи, Ангел ИВАНОВ

Дарение за сайта

Илиана Александрова

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от 2017

Отиди горе