Опитът от безусловната любов

в Брой 6/2015 - Ваксини за духовно здраве/От редактора

Iliana AlexandrovaУВОДНИ ДУМИ

Казват, няма нужда да възпитавате децата си; възпитавайте себе си, те бездруго ще приличат на вас. Истина. Някак си я знаем, но понеже тази дума е тежка, а работата върху себе си – трудна, все гледаме да възложим отговорността за това как се формират децата ни другиму: училище, църква, държава, и в крайна сметка – всички останали хора, за които ползваме „техническия“ термин общество.

Друг начин да преместим тази отговорност е да заложим изцяло на външните методи за въздействие върху детето – образователни стратегии, програми, форми на колективно възпитание. Но образование означава участие в извайването на личността; то е най-вече начинът, по който детето придобива образ; не е трупането на информация и покриването на професионални стандарти. И в този процес неизбежно оставя отпечатък образът на хората, чрез които детето получава опит за света. А най-първите от тези хора са неговите родители.

Затова и тук ще се опитаме да говорим за възпитанието не като начин на въздействие върху детето, а като общ път. Като любов, която споделя. Част от това споделяне е и опитът от живота в църквата.

Каквито и образователни програми и училища да изберем, нашите истински възгледи, чувства, отношения… онова, което дава смисъл на живота ни, неизбежно и дълбоко ще се отпечати в душата на детето. Няма съмнение, че колкото повече истина, вяра, смисъл и надежда имаме да споделим с децата си, толкова по-добро възпитание ще получат те. И толкова по-добри родители ще бъдем.

Но независимо от нашите духовни пътища, възходи и падения, има нещо, което винаги можем да направим за децата си. И то е да стоим до тях. Защото най-важната потребност на детето е именно вярата, че някой стои до него без условия и го обича неизменно, винаги. Ако детето ни получи чрез нас опит от тази безусловна любов, то ще е получило най-важния си урок по вяра. А както ще видите в текстовете, които сме подбрали, този урок се помни за цял живот.

Илиана Александрова

 

Broi6-SvetКакво още можете да прочетете в новия брой на СВЕТ:

Възпитанието на пола е възпитание на любовта, Сисанийски и Сиатистки митрополит Павел

Да превърнеш живота си в богослужение – Сергей Фудел, Мария ИВАНОВА

Летящата класна стая. Методът Монтесори, Маргарита ДРУМЕВА

 

…и още любопитни статии за пътешествия, вяра и култура.

Дарение за сайта

Илиана Александрова
Latest posts by Илиана Александрова (see all)

Последни от Брой 6/2015 - Ваксини за духовно здраве

Отиди горе