/

Най-после свърши ретроградният Меркурий…

Или защо се сбъдват хороскопите

Олга Христофорова, антрополог и фолклорист, обяснява защо почти всеки от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с „правилно предсказано бъдеще“ и как това е свързано с пандемията.

– Дъщеря ми се върна от студентско парти и с изненада съобщи, че от девет души там, седем са сериозно запалени по астрологията. Оказва се, че популярното меме „бягай от нея” е нещо, което майка казва на сина си, когато той пита за точния час на раждането си. Такъв въпрос може да означава, че момичето му прави хороскоп и организира отношенията им в зависимост от това. Чух, че в студентските доклади в университета астрологията понякога върви със запетая след социология и антропология, сякаш тя също е наука. Какво се случи изведнъж?

– Това е напълно естествен цикъл, социалните хобита винаги идват на вълни. Най-големият скок беше през 90-те години, когато всички шлюзове се отвориха и всичко излезе извън контрол. От една страна хората започнаха да се интересуват: „О, значи може!“ От друга страна, това беше чисто търговски проект както за издателите, така и за онези, които частно, така да се каже, предоставяха окултни услуги. Към края на деветдесетте, когато хората започнаха да живеят по-добре и спряха да тичат при екстрасенси, за да решат всичките си проблеми, модата утихна. Освен това редица неща бяха забранени от закона – включително масови лечебни сесии с помощта на медиите.

Това оказа влияние и върху отношението към Църквата; в по-голямата си част хората ходеха на църква, въпреки че някои продължаваха да чистят чакрите си в петък, а в неделя отиваха на литургия. Постепенно всичко някак си се нормализира и от около 2015 г. интересът отново започна да се увеличава.

– Но защо младежите?

– Израсна поколение хора, родени през 90-те, които гледаха Чумак, Кашпировски, телевизионното предаване „Битката на екстрасенсите“ и собствените си майки да зареждат крем пред телевизионния екран. Всичко това се възприемаше като нещо познато, почти домашно. Някои респонденти направо казват: „Майка ми е практикувала, усещам тази семейна верига, аз също трябва да практикувам“. Забележете, че не прабабата е била селска знахарка, а именно майката.

Освен това, окултните практики ви позволяват да разрешите някои тийнейджърски проблеми: търсене на житейски насоки и ценности, или просто елементарни хобита. Някога имаше танци, шах, авиомоделизъм, а сега тук е астрологията и картите таро. Това е опит да се социализирате, да заинтригувате връстниците и да повишите авторитета си. Помагате на приятелите си да решават проблемите си безплатно и получавате социален капитал за това.

Съвременната страст към езотериката е насочена към задоволяване на основни лични потребности: да бъдеш приет, уважаван, обичан, и в същото време – специален – за разлика от всички останали. Това е особено важно за хора, които са несигурни, които не са се състояли особено в живота си. Оттук, може би, и интересът на младите хора към езотериката.

Е, някои доста успешно започнаха и да печелят от нея.

– Все пак интересът към астрологията и другите видове езотерика е чисто циклично нещо или е повлиян от смутните времена, от епохата на висока несигурност?

– Тук няма противоречие. Това е циклично явление с определени социално-икономически и политически предпоставки. Важна роля изигра общата постсекуларност с алтернативни версии на религиозност и духовни практики. Има училищна история, но има и Фоменко с неговата алтернативна история. Има алтернативна лингвистика. Има много конспиративни теории, които първо бяха подхранени от жълтата преса и телевизия – някакъв вид REN-TV – и след това се преместиха в други платформи, в Telegram и YouTube. Всичко това е характерно не само за нашата страна.

Ерата на Водолея

–  Свързан ли е с пандемията интересът към астрологията?

– Мисля, че да. За първи път хората са изправени пред ситуация, в която учените и лекарите „нищо не знаят“, а политиците „не могат да направят нищо“. Тази несигурност доведе до тотално недоверие към науката и криза във властовите институции (която всъщност започна по-рано, но  после рязко нарасна). Всяко авторитетно, експертно мнение, всичко, което идва отгоре, започна да се счита за манипулация и хората започнаха да провеждат свои собствени ритуали, за да се предпазят от коронавируса.

В същото време, поради затварянето, младите хора имаха доста свободно време, много от тях отидоха на курсове – някой да учи езици, а друг – астрология и гадаене на карти.

Но пандемията просто изостри вече съществуващите тенденции. Тя за пореден път показа, че властите и медицината се провалят, че трябва да разчитате само на собствените си сили и на общности от съмишленици. Това също е благодатна среда за различни слухове, суеверия, конспиративни теории и евентуално езотерика.

– И сигурно социалните мрежи играят огромна роля?

– Да, защото по целия свят има диверсификация на идеологическото поле и масово отдалечаване от вертикалата. Дисциплиниращите институции (училище, болница, затвор и др.) се развиват в западните страни, включително в Русия, през XVIII-XIX век, а през XX век достигат точката на най-високото си развитие. Сега всичко това е остро критикувано, формират се хоризонтални връзки, при които хората се доверяват не на официалните източници на информация, а един на друг, на съседи и приятели.

Училището, официалната медицина, официалните институции – всичко това пропадна. Но всевъзможни странни, псевдонаучни общности, като някаква секта на плоскоземците, започнаха да придобиват нови привърженици.

Към една от тези секти могат да бъдат приписани днешните активисти против ваксините.

– Направо някакво ново Средновековие. Струва ми се, че сегашната епоха е уникална.

– Уникално е, и не съвсем. Британският антрополог Виктор Търнър, анализирайки африканските ритуали, открива два стадия в съществуването на обществото (което той разбира не като статична структура, а като процес). Той нарече единия стадий „структура“, а другия „коммунитас“. Подобни изводи направи и културният историк Владимир Паперни, който говори за Култура-1 и Култура-2.

Структура, или Култура-2, е общество със строга йерархия, като сталинисткия СССР. Коммунитас, или Култура-1, това е разпад на структурата, революция – например през двадесетте години на миналия век в Съветска Русия или 1990-те в постсъветска Русия. Обществото се нуждае от двете фази. Така че сега епохата е разпад.

– Езотериката, астрологията, окултизмът стават популярни в момента, в който общността идва да замени авторитета на властта?

– Да, и започват да се карат помежду си. Вертикалната структура се опитва да забрани хоризонталните връзки, защото те застрашават нейния авторитет. Но колкото по-силно структурата стяга гайките, толкова по-силна е потребността да ги счупите.

Сребърният век в следреформена Русия също е време на интерес към окултизма, завършил с революция. После всичко отново застина.

Или движението Ню Ейдж през 50-те години на XIX век в Западна Европа и Америка, започнало именно с астрологията: уж идва нова зодиакална ера на Водолея, която ще замени ерата на Рибите. Епохата на Рибите е потискането на човека от външни държавни системи и официалната религия, а ерата на Водолея е освобождение, когато хората осъзнават, че самите те са богове и тогава ще настъпи ерата на саморазвитие и свобода.

В науката Ню Ейдж е термин, който се отнася до всички подобни движения от нео-езичници до астролози, хироманти, хипнотизатори, гадатели на карти таро и др.

Те са много различни, но споделят общата идея, че хората сами трябва да развият духовен принцип в себе си, да управляват себе си и света, да се противопоставят на обезличаването на властовите институции и най-новите технологии. Има хора, които вярват, че вече са постигнали успех по този път и могат да научат другите.

Това, между другото, е причината всички толкова много да обичат коучовете.

„Имаме по нещо за всеки“

– Астролог, коуч и психолог – как да очертаем ясна граница между тях? Имам усещането, че отговарят на приблизително един и същ човешки въпрос: как да вземеш живота си в свои ръце.

– Има само една прилика: това е вниманието към конкретния човек и неговата съдба. Но психологът, психотерапевтът учи човека да преодолява границите си, да работи върху себе си, да се справя с особеностите на своята личност. И ви дава инструментите да го направите.

Астрологът прави точно обратното: той изхожда от факта, че всичко зависи от определено местоположение на планетите в точката на вашето раждане, които предопределят бъдещия ви живот. Хората много обичат да няма несигурност, всичко да е ясно дефинирано, просто трябва да знаете тези граници и да действате в тях. Това предпазва от случайността и произвола. Основното нещо е да не прекрачваш границите, и тогава всичко ще бъде наред с теб. Предписват се определени програми за поведение, те винаги са с много положителни прогнози, а накрая непременно се вижда морков. Затова много хора толкова обичат астрологичните прогнози.

– Тоест астрологията помага на човек да рационализира плашещо хаотичния свят, да превърне хаоса в космос?

– И не само външния, но и вътрешния хаос. Тези прогнози носят спокойствие – успокояват тревогите, тревожността, създават комфорт. В красивите астрологични рисунки светът изглежда красив, линеен и логичен. Той е свързан с теб, а ти си свързан с него, имаш своето място, не си изгнаник.

Освен това астрологията задоволява творческото любопитство, особено сред младите хора. През 60-те години на миналия век нашите родители, баби и дядовци искаха да бъдат инженери и да строят космически кораби, а в днешния постиндустриален свят много хора искат да летят сами, вместо да строят самолети.

– Болшинството от прогнозите, които се отпечатват на последните страници на различни вестници, не са индивидуализирани, а напротив, са изключително осреднени. „По-добре е Козирозите да не предприемат нови начинания днес.“ Тук няма да летите.

– Сега има всякакви приложения, които ви позволяват да получите личен хороскоп. Но по-рано, разбира се, беше скъпо удоволствие, така че постепенно преминахме към масови хороскопи. Те се появяват през XIX век и всички много ги харесват, защото, от една страна, казват какво да се прави и какво да не се прави, за да стане добре, а от друга страна предлагат някои описания на характера, но без отрицателни характеристики.

Всички знаци на зодиака са описани доста комплементарно и е приятно да откриете чертите си в тези описания. А че всичко това е абсолютно случайно и можете да се озовете в други знаци на зодиака – на кого му пука?

– Въпреки това, всеки от нас поне веднъж в живота си е получавал предсказания от непознати, които се сбъдват, или описание на характера, което е неочаквано точно. Как става този фокус?

– Те са няколко, и всички са свързани с когнитивни изкривявания. Първо, ефектът на субективното потвърждение, така нареченият ефект на Барнъм – когато хората високо оценяват точността на подобни описания на тяхната личност, които са направени специално за тях (както те вярват) от някой авторитетен специалист и съдържат положителна оценка на техните качества. Ефектът е наречен на американския шоумен Финиъс Барнъм, на когото се приписва фразата „Имаме по нещо за всеки“.

Съществува и ефектът на Розентал, или ефектът на самоизпълняващите се пророчества. Например получавате прогноза за определен ден и след това през този ден изолирате онези характеристики, които отговарят на хороскопа, и забравяте за другите. Това свързва хороскопите с всякакви гадания. Ако гадателка каже на момиче: „Ще се ожениш за брюнет на 20-годишна възраст“, ​​тогава момичето, когато наближи 20-те си години, неволно започва да обръща внимание на брюнетите, а не забелязва блондините.

И накрая, тук можете да видите още едно когнитивно изкривяване – апотения. Виждате връзки там, където всъщност ги няма. Христоматиен пример е, когато вместо петна на Марс виждаме лице. Опитваме се да разпознаем познатото в непознатото. В най-крайното си, екстремно проявление тази особеност води до клинично състояние, когато ви се струва, че вървите по улицата и всички говорят само за вас.

–  Разказахте още по-удивителна история за шала на лошия късмет…

– Това е пример от книгата на Галина Линдквист „Заклинание за надежда“, в която се разглежда магията в Русия през 90-те години на миналия век. Основната идея на книгата е, че магическите практики дават на хората надежда в свят, в който няма на какво повече да се надяват, на какво да разчитат – икономиката беше унищожена, съветската идеология изпадна в несъстоятелност. Имаше една история за бизнесмена Миша. Имал проблеми в бизнеса, отишъл при екстрасенс, а тя му казала: „Имаш шал на лошия късмет, мога да го сваля“ и назовала някаква огромна сума. Той отговорил, че не разполага с такива пари. Жената му казала да събере парите и да се върне. Той си тръгнал, но усетил, че сега го души невидим шал, за който довчера не подозирал. Отишъл при друг магически специалист, който „махнал“ шала, като авторитетно уверил Миша, че няма шал, тази дама просто се е объркала.

Ето как действа ноцебо ефектът. Плацебо е, когато човек вярва, че определено лекарство ще му помогне и то помага. Ноцебо – когато човек очаква неприятности и неприятностите се случват. Антрополозите описват случаи как в архаичните общности с помощта на внушение човек е бил довеждан до смърт. Магьосникът казва: „Ще умреш“ и човекът наистина умира, въпреки че преди това е бил здрав. Такава е силата на ноцебо ефекта.

– Искам сега да кажа нещо в защита на астрологията. Причислихме я към окултните практики, заедно с гадаенето и дори магьосничеството. Но астрологът, който съставя индивидуални натални карти, трябва поне да разбира астрономията и рисуването. Може би астрологията все пак е по-близо до някои законни области на човешкото познание?

– Тогава и алхимията? Но имаме науките химия и астрономия, които не признават нито алхимията, нито астрологията като наука. Фактът, че астрологът е в състояние да прави някакви изчисления, а алхимикът е в състояние да извърши определен брой химически експерименти, не ги доближава до науката, тъй като те са основани върху фалшиви предпоставки. Местоположението на звездите не влияе по никакъв начин на човешката съдба, а философският камък не съществува.

Между другото, не само от гледна точка на науката, но и от гледна точка на Църквата – това е все същата утайка от кафе.

– Но нали влъхвите са астролози – астролози, които първи донесоха дарове на Младенеца Христос. Впрочем, с това мисията им и завършила…

– Това е. Никой не е отменил Витлеемската звезда – „тези, които служеха на звездите от звезда се научиха…“. Но има хора, които смятат себе си за православни, но независимо от това ходят при астролози или знахари. Особено когато проблемите са толкова лични и изглеждат толкова сложни, че Бог сякаш не може да помогне. Например, напуснал ви е съпругът – тогава значи трябва да отидете при коуч, който да ви обясни, че нямате нужда от такъв съпруг, или при астролог, който да каже, че всичко ще бъде наред с вас, или при магьосник, който да го „омагьоса обратно“…

Струва ми се, че Църквата еднакво не одобрява всичко това. Ако бъдещето е в Божиите ръце, то значи няма нужда да го гадаете по звездите.

Въпросите задава: Мария Божкович

Превод от редакцията

Източник: Правмир

Дарение за сайта

Олга Христофорова е доктор по филология, директор на Учебно-научния център по типология и семиотика на фолклора на Руския държавен хуманитарен университет, водещ научен сътрудник на лабораторията по теоретични фолклористи на Училището за съвременни хуманитарни изследвания (STEPS) на РАНХиГС. Автор на "Логика толкований. Фольклор и моделирование поведения в архаических культурах", "Колдуны и жертвы: антропология колдовства в современной России", "Икота: мифологический персонаж в локальной традиции", "Одержимость в русской деревне".

Вашият коментар

Your email address will not be published.