Иконите на Георгиос Кордис

в Брой 1/2009 - Блус за стария Super Rifle/Култура

Георгиос Кордис е роден в Макрирахи, Фтиотидас; израснал е в Атина. По време на следването си в Богословския факултет на Атинския университет, изучава византийската иконографска техника при кипърския иконописец о. Симеон Симеу. Продължава обучението си в Богословската школа в Бостън, където получава магистърска степен по богословие и завършва курс по изобразителна техника в Школата по изкуства към Музея на Бостън (1987-1989).

icon-kordisСлед завръщането си в Гърция продължава да изучава изобразително изкуство и дърворезба при Фотис Мастихиадис и специализира богословие и естетика на византийското изобразително изкуство. През 1991 г. получава докторска степен по богословие в Богословския факултет на Атинския университет, а от 1993 г. става и преподавател в университета.

Кордис твори в рамките на византийската традиция, следвайки примера на светското византийско изкуство, както и постиженията на съвременното западно изкуство. Неговите картини и пластики са излагани в повече от 20 самостоятелни изложби в Гърция и чужбина, както и в рамките на множество групови изложби. Творбите му са притежание на различни частни и обществени колекции.

αγ. Γεωργιος 1Като иконописец, Георгиос Кордис се стреми да поддържа творческа връзка с богатството на византийската традиция и не просто да копира старите образци. За да постигне целта си, той изучава старите икони в дълбочина – както по отношение на използваните техники, така и с оглед на развитието на цветовете, използвани във Византия. Теоретичните му разработики са публикувани на гръцки език от издателство Armos.

Икони и стенописи, дело на Кордис, днес има в много църкви, манастири и параклиси както в Гърция, така и на други места.

Успоредно с теоретичните си изследвания на византийската иконопис и с рисуването, Кордис преподава Изкуство на иконата. Той е преподавател в Атинската школа по изкуства (AKTO), в Културния център EIKONOYRGIA и в Богословския факултет на Атинския университет по специалността Иконопис: теория и практика. Бил е гост-лектор (2004-2007 г,) в университета в Йейл (цикъл лекции за иконописта). Автор е на много изследвания и статии по богословие и естетика на иконата.

Проф. Кордис е познат на българската публика от участието си в изложбата „Нови балкански икони“ и съпътстващия семинар, който се проведе през март 2008 г. в София.

Дарение за сайта

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Брой 1/2009 - Блус за стария Super Rifle

За поста

Постът е препоръка за ограничение от определена храна, а постенето е въздържание

До Лодз и обратно

Гербът на Париж изобразява лодка, съпроводена от известното латинско мото „Fluctuat nec
Отиди горе