За новото списание

в Брой 1/2009 - Блус за стария Super Rifle/От редактора

Здравейте.

Държите в ръце едно ново списание и сигурно преди още да сте го прочели, вече се чудите дали си е струвало парите. Е, на този въпрос няма как точно аз да отговоря обективно. Но ще ви кажа друго.

„Свѣтъ” идва на едно празно място. Невидимо празно, на фона на отрупаните с какви ли не лъскави корици щандове за периодични издания у нас. И вместо да се опитвам да ви обяснявам като какво ще бъде това списание, май ще е по-добре да ви кажа честно какво няма да бъде.

„Свѣтъ” няма да ви поучава. Няма да ви казваме как да живеете, какви стоки да купувате, какво да правите в свободното си време, как да изглеждате, за да бъдете добре приети и да успеете. За всички тези въпроси си има други издания. Уважаваме читателите си и не бихме допуснали да играем пред тях ролята на амбулантни търговци на стоки и идеи, нито пък – на ментори-всезнайковци и духовни наставници.

„Свѣтъ” няма да ви плаши. Нито с теории за световни заговори, нито с адски мъки за ония, които не мислят като издателите на списанието. Няма да ви караме да нито да обичате, нито да мразите някого – за тази цел си имате собствени глави на раменете и сърца в гръдния кош.

„Свѣтъ” няма да ви подсказва за кого да гласувате и да гласувате ли изобщо.

„Свѣтъ” няма да се опитва да ви накара да се чувствате значими. Знам, че много хора си падат по реклами с основно послание „Защото го заслужавате”, но за нас това не е кауза. Сори, ако има нещо. Вашата значимост не е наша работа; приемете това не като обида, а като част от уважението, което ви дължим като наши читатели.

„Свѣтъ” няма да ви дава готови отговори. Ще споделяме с вас неща, които са ни докоснали, провокирали или дори разтърсили, но изводите и изборите си остават за вас.

„Свѣтъ” ще се опитва да осветява, но без да посочва. Живеем на тъмно и доста душно за мнозина място; ако помогнем на някого да види светлото и проветривото, ще сме доволни. Името на списанието предполага и светлина, и свят – едно излизане отвъд себе си, на слънце и простор – там, където всъщност ни е мястото.

„Свѣтъ” ще говори, но няма да крещи, нито да мрънка.

„Свѣтъ” няма да бъде елитарно, академично и „интелектуално” списание. Издателите не се изживяват като такива; стига ни да сме любознателни и, колкото ни позволяват силите – честни.

На добър час на автори и читатели.

Дарение за сайта

Пламен Сивов
Профили

Вашият коментар

Your email address will not be published.

*

Последни от Брой 1/2009 - Блус за стария Super Rifle

За поста

Постът е препоръка за ограничение от определена храна, а постенето е въздържание
Отиди горе