УВОДНИ ДУМИ

И тази есен стана ясно, че в училищата няма да има редовен предмет, посветен на религията. Парламентарната комисия по образование отхвърли възможността това да се случи. Вече повече от двадесет години, през различни парламенти и правителства, през концепции и публични дебати, въпросът на религиозните хора в България остава без движение.

Илиана Александрова
Илиана Александрова

Питаме се защо се случва така; питаме се и дали въвеждането на религиозно обучение в училище не крие повече рискове, отколкото потенциални ползи. Принципните въпроси – трябва ли да бъде дистанцирано училището от религиозния живот, може ли от друга страна да бъде игнориран религиозният контекст на културните и политически процеси в развитието на обществата, както и дали може да се разбира собствената ни история, литература, култура и манталитет извън християнския контекст, остават. Днес те изглеждат почти толкова спорни, колкото бяха в началото на промените през 1989 година и либерализирането на религиозния живот в България.

От друга страна, за вярващия човек остават опасенията, че е възможно зле провежданото религиозно обучение в училище да деформира съзнанието на детето и мисленето му по въпросите на вярата. Такива страхове имат и невярващите хора.

В този брой сме подбрали откъс от полемичната книга на професор дякон Андрей Кураев, в която се разсъждава за нуждата от религиозно възпитание на децата. За детския мироглед и естествената детска религиозност, за опасностите от табуизиране или изтласкване на духовните въпроси от разговора с децата за света, в който живеят.

Предлагаме ви още текстове за това как религиозният опит променя живота, за възможностите и невъзможността този опит да бъде споделян. И за смисъла на упованието, че невъзможното за човеците е възможно за Бога.

Приятно четене.

Илиана Александрова

cover-svet-br8Какво още можете да прочетете в новия брой на СВЕТ:

Жената и духовното преобръщане на мъжа, разговор с протойерей Владимир Тукало

Нова книга от изд. „Омофор“
Майка Гаврилия. Аскетика на любовтаоткъс

Музеят за история на София, Маргарита ДРУМЕВА

…и още любопитни статии за пътешествия, вяра и култура.

Дарение за сайта