Iliana AlexandrovaУВОДНИ ДУМИ

В едно от своите „Писма до Русия” архимандрит Софроний Сахаров казва, че всяка война е братоубийствена, независимо кой е победителят и кой – победеният. Защото и двамата са братя, частици от единия живот на разкъсаната в падналия Адам човешка природа. Войната е борба срещу другия; а всеки „друг” в основата си е онзи, за когото свети Силуан Атонски казва „моят брат е моят живот.”

На друго място в същата книга отец Софроний казва, че пренебрегвайки съзнанието за величието на Божия замисъл за човека, ние не просто недоглеждаме, а вършим голям грях. Именно загубата на съзнанието за собствено достойнство и свързаното с нея незачитане на чуждото е дълбоката причина на всяко братоубийство – и в неговите крайни форми, и в ежедневните му проявления, като например омразата, злепоставянето, лъжата за другия. Ние сме груби и зли в нашите отношения, защото не виждаме смисъла на човека – нито в себе си, нито в другия.

Войната, казват, е продължение на политиката с други средства. Но политиката сама по себе си е война. Политическото убийство е също така страшно, както убийството по време на война. На война човекът се унищожава физически, но има надежда паметта за него да остане и тя да бъде правдива.

Докато политическото убийство почти винаги е свързано с унищожаване на идеята, паметта, истината за човека. Политиката е надлъгване и нейният стремеж към „истината“ е стремеж към вербално и икономическо красноречие. Политическата истина е лъжа, защото винаги е „истина срещу“, „истина“ на противопоставянето и борбата за надмощие. В политиката няма разбиране, нито познание за човека и света, защото истинското познание се дава само в любовта. В омразата няма истина.

За вечното достойнство на човека и за това какво в човека е годно за вечност. За употребата и злоупотребата на свободата ни и за това колко поколения носят травмите от една война. За духовното призвание на човека, за творчеството и любовта… Вижте в този брой на Свет, заедно с представянето на новата книга на архимандрит Софроний Сахаров и очерците от поредицата 100 години българско кино.

Илиана Александрова

 

Broi5-SvetКакво още можете да прочетете в новия брой на СВЕТ:

Новият гностицизъм на хомосексуалното движение, Робърт РАЙЛИ

„Казионното отношение към войната е престъпление срещу психическото благополучие на нацията“разговор с Людмила ПЕТРАНОВСКА

Спомен за Апостол Карамитев, Олег КОВАЧЕВ

…и още любопитни статии за пътешествия, вяра и култура.

Дарение за сайта