Бенга и Дарвин

в Брой 2/2010 - Еволюция или Сътворение/От редактора

Здравейте.

Този брой, както е видно от тъжната маймуна на корицата, е посветен на сблъсъка на двата основни възгледа за произхода на живота и човека на Земята – еволюционизма и креационизма.

Вместо да разсъждавам по темата (в броя има достатъчно разсъдителни текстове), ще ви разкажа една история.

В началото на 20-ти век (съвсем неотдавна в исторически план) в едно селце в джунглата на Белгийско Конго живял пигмеят от племето Мбути Ота Бенга. По това време белгийският крал Леополд II създава специална военизирана част, която да експлоатира каучуковите ресурси на Конго. След поредния рейд на каучуковите командоси племето на Ота Бенга е изтребено; пигмеят загубва жена си и двете си деца и оцелява по чудо – само за да бъде заловен скоро след това от търговци на роби.

Годината е 1904. Американският бизнесмен и мисионер Самюъл Върнър отива в Африка, за да подбере представители на местни племена за международна изложба, която да илюстира тогавашните научни теории за еволюцията на човека. Американецът откупва Бенга за кило сол и малко текстил. Изложбата в Сейнт Луис, щата Мисури, минава при забележителен успех – местната общественост е очарована от слънчевия нрав на Бенга. След края на изложбата пигмеят е преместен в зоопарка Бронкс, в клетката на маймуните.

Последвалият обществен дебат за допустимостта на това действие може да бъде обобщен от този цитат от статия в Ню Йорк Таймс от онова време:

„…Не разбираме докрай чувствата, които бяха изразени по този въпрос. Абсурдно е да оплакваме въображаемото унижение, на което уж бил подложен Бенга. Пигмеите стоят на много ниско стъпало в човешката йерархия и настояванията, че Бенга би трябвало да бъде изпратен в училище, а не държан в клетка, не отчита високата вероятност, че той не би получил никаква полза от училището. Идеята, че в основни линии хората си приличат… днес е безнадеждно остаряла.“

Тази история не свършва добре. Бенга се самоубива с откраднат пистолет. Но името му остава като едно вечно напомняне за моралните отговорности, които учените имат – включително и по отношение на такива основополагащи и на пръв поглед абстрактни теории като Дарвиновата теория.

Дарение за сайта

Пламен Сивов
Профили

Последни от Брой 2/2010 - Еволюция или Сътворение

Златното момиче

Книгата „Златното момиче” бе представена от издателство „Леге Артис” на завършилия през

Щампите от Рила

Първият план на Рилския манастир и заобикалящата го непосредствена околност е изготвен
Отиди горе